Dobrý den, máme koupit Woom, nebo Kubikes?

Milí zákazníci, 

15 let jsme byli velká speciálka na lehká dětská kola a odrážedla. Co nás odlišovalo od všech, byly naše články, recenze, porovnávací tabulky a návody.
Byla za tím obrovská mravenčí práce, stovky hodin práce, focení, úpravy fotek, psaní recenzí atd. A také jsme měli telefonickou Poradnu.

Když jsme se rozhodli změnit směřování naší firmy, tak jsme zvažovali, jestli i nadále nechat veřejně přístupné všechny cenné informace a zkušenosti, které jsme za těch dlouhých 15 let vytvořili. Rozhodli jsem se, že by bylo škoda to jen tak nechat zmizet. A tak si i nadále můžete naše informace zdarma přečíst, i když už kola a odrážedla neprodáváme (momentálně jsou všechny texty pouze překopírované, postupně to ještě doupravíme). 

Berte prosím na vědomí, že recenze jsou naposledy aktualizované v letech 2022-23, takže starší bazarové modely mohou mít některé věci jinak a ty naopak nejnovější třeba také, takže si ověřujte info u svých prodejců nebo od lidí, od kterých kupujete bazarově.

Ať už si koupíte kolo nové či bazarové, budeme moc rádi, když si ke kolu vyberete z našich krásných cyklodoplňků nebo nás na revanš za cenné informace doporučte svým přátelům a známým. 

 

Dobrý den, máme koupit Woom, nebo Kubikes?

dětská kola Woom                  X                   kola Kubikes

            dětská kola Kubikes


Voláte nám často o radu, je lepší kolo Woom, nebo Kubikes? 

To bychom nebyli my, abychom vám neporadili - ne, ale co je lepší, ale co je lepší pro vás, pro vaše dítě a vaše potřeby.

Pojďme se podívat na rozdíly mezi těmito dvěma koly  Woom 16 (Woom 3) a Kubikes MTB 16.

Celkově je na úvod potřeba říci, že si vybíráte mezi 2 výbornými dětskými koly. Když se soustředíme na váhu, tak obě kola svojí váhou 5,95 kg patří k několika málo nejlehčím kolům na světě. I velikostně, jak vidíte v naší originální tabulce jsou na tom kola stejně.

Zásadní rozdíl je ve vzhledu obou kol. Kubikes má klasický sportovní vzhled, jaký má většina dětských a i pak dospěláckých kol. Woom má trochu "retro" vzhled, jaký si pamatujeme z našich dětských let, ale v moderním hávu, pro někoho je to vzhledově trochu více "holčičí" kolo. Většinou se vám jedno líbí víc než druhé a tím už máte docela zásadní vodítko, které vybrat.

dětské kolo Woomdětské kolo Kubikes

Díky tomu, že má Woom o něco výšše řídítka (o cca 5 cm) - tak na kole Woom dítě sedí o trochu více vzpřímeně než na Kubikes, některým dětem to případně může pomoci při prvních rozjezdových jízdách, než se na kole pořádně naučí, pak už je to jedno. Kolo Woom má i vychytávku pro první jízdy, jednoduchým mechanismem (viz recenze) můžete řídítka omezit, že více drží směr - z našeho pohledu je to ale opravdu jen pro několik prvních jízd, jinak nemá význam řídítka omezovat.

Rozdíly mezi Woom a Kubikes

Šíře pneumatik - využití kola

Přece jenom jeden zásadnější rozdíl mezi oběma koly je. U Kubikes jsme pro vás záměrně vybrali do naší nabídky model Kubikes MTB, který má o něco širší pneumatiky, jak můžete vidět na srovnávací fotografii. Woom 3 má pneu 16x 1,5 a Kubikes MTB 16x 1,75.
S kolem Woom i Kubikes mohou děti jezdit na silnici, cyklostezkách, zpevněných lesních cestách. Potřebujete-li však kolo na silnice i do terénu, aby přejelo i kořeny či menší kameny na lesní cestě, mohli jste s ním udělat i terénní túru - pak vám doporučujeme rozhodně Kubikes MTB 16, které díky svým pneumatikám tyto nerovnosti dobře odpruží a díky sportovnímu rámu děti vyšlápnou dobře i kopce, kdy se mohou "do kola" dobře opřít.

pneumatiky Woom versus Kubikespneumatiky Woom versus Kubikes pneumatiky Woom versus Kubikes

Velikosti

Kola Kubikes mají nově velikost 16 S a 16 L (velikost 14 se již nevyrábí). To znamená stejnou velikost pneumatik 16 palců a zároveň menší a větší rám, což začíná být nový trend. Námi popsané rozdíly a naše fotografie Kubikes 16 S a 16 L můžete vidět v naší recenzi zde. 
U Woom najdete velikost 14 (woom 2) a velikost 16 (woom 3). 


Brzdy

Obě kola mají už dvě V- brzdy, to mají stejné (tzn. že děti nebrzdí šlápnutím vzad, ale už pouze brzdovými páčkami na řídítkách, jako to bývá u kol větších velikostí 20" a dále).
Malý rozdíl je ale v brzdových páčkách. U Woom jsou plastové brzdové páčky, u Kubikes kovové. Moc pěknou vychytávku má kolo Woom v tom, že má pravou páčku označenou zeleně, aby se děti dobře naučily, kterou páčku zmáčknout (např. aby při sjezdu z kopce nešáhly omylem po páčce na přední brzdu).
Páčky u obou kol jsou dobře přizpůsobené dětským rukám.

brzdová páčka kolo Woom 3brzdová páčka Kubikes 16 MTB


Sedlo

Sedla jsou podobná i podobně měkká.

sedlo dětské kolo Kubikes MTB 16sedlo dětské kolo Woom 3

Jedinečné barvy

Při výběru vám mohou pomoci i barvy, často mi voláte, že vaše dítě nebo vy potřebujete konkrétní barvu, přes kterou nejede vlak:-). Společné barvy mají kola Woom 3 a Kubikes MTB 16 - zelenou, červenou, modrou. Další krásné barvy, kterými se značky liší, pak najdete u kol Woom - žlutou, fialovou a u kol Kubikes  černou a perleťově tmavě růžovou.

dětské kolo Woom 3 yellowdětské kolo Woom 3 fialová purple

dětské kolo Kubikes 16 MTB oranžovádětské kolo Kubikes 16 MTB lasur pinkKubikes 16 MTB černá

 

Závěr Woom x Kubikes

Takže, když to shrnu - nevybíráte si mezi lepším a horším kolem, vybíráte si mezi 2 skvělými koly, takže to je dobrá zpráva! Jedno z nich se vám určitě bude vizuálně zamlouvat více, nebo preferujete nějakou barvu. A nebo - což je ten hlavní rozdíl v použití (ne v kvalitě) - Kubikes MTB je díky svým širším pneumatikám dobrý kandidát na dětské kolo, které můžete využít i do terénu.

Eva Šenkyříková, Poctivá dětská cyklistika

eshop Neobyčejně.cz