Výhody a nevýhody ultralehkých dětských kol

Milí zákazníci, 

15 let jsme byli velká speciálka na lehká dětská kola a odrážedla. Co nás odlišovalo od všech, byly naše články, recenze, porovnávací tabulky a návody.
Byla za tím obrovská mravenčí práce, stovky hodin práce, focení, úpravy fotek, psaní recenzí atd. A také jsme měli telefonickou Poradnu.

Když jsme se rozhodli změnit směřování naší firmy, tak jsme zvažovali, jestli i nadále nechat veřejně přístupné všechny cenné informace a zkušenosti, které jsme za těch dlouhých 15 let vytvořili. Rozhodli jsem se, že by bylo škoda to jen tak nechat zmizet. A tak si i nadále můžete naše informace zdarma přečíst, i když už kola a odrážedla neprodáváme (momentálně jsou všechny texty pouze překopírované, postupně to ještě doupravíme). 

Berte prosím na vědomí, že recenze jsou naposledy aktualizované v letech 2022-23, takže starší bazarové modely mohou mít některé věci jinak a ty naopak nejnovější třeba také, takže si ověřujte info u svých prodejců nebo od lidí, od kterých kupujete bazarově.

Ať už si koupíte kolo nové či bazarové, budeme moc rádi, když si ke kolu vyberete z našich krásných cyklodoplňků nebo nás na revanš za cenné informace doporučte svým přátelům a známým. 

Výhody a nevýhody ultralehkých dětských kol

Na co jsme v praxi přišli a co nám potvrzuje mnoho rodičů, kteří u nás dětské kolo koupili?

Je to tak vždycky - všechno, byť je to sebelepší, má své výhody a nevýhody.

Jak je to s nimi u lehkých a ultralehkých dětských kol?

Lehká dětská kola jsme v České republice začali prodávat jako jedni z prvních, rukama nám prošlo mnoho kol, každý rok pro vás vybíráme do obchodu ta nejlepší a nejvýhodnější.

dětská kola Neobycejne.czNa úvod je potřeba říci - skoro na každém dětském kole se naučí dítě jezdit. Pokud se dá aspoň trochu ušlápnout a neváží tunu, tak se to dítě naučí. Většina z vás, co tento článek čtete, jste se naučili ve svém dětství jezdit na kole a držet základní balanc. Tenkrát lehká dětská kola nebyla. Nebyla ani dvoukolá odrážedla.
A stejně tak (moje věková kategorie:-) jsme neměli tenkrát mobily, počítače nebo myčku na nádobí či sušičku. A šlo to, žili jsme dobře. Ale s těmi novými výdobytky a technologiemi máme více možností a příležitostí, ulehčují nám život.

A stejně tak je to s lehkými dětskými koly - ulehčují rodičům i dětem život. 

Výhody lehkých dětských kol:

lehké dětské kolo - děti rády jezdíKvalitní lehká kola mají dobrý lehký převod, dětem se dobře šlape, kolo bez problémů ušlápnou. Nemusí se při šlapání trápit, což je jinak od jízdy odradí třeba i na celý život. Na lehkém kole se naučí jezdit během chvíle. Ve většině případů pak děti jízda na kole baví a mají rády své kolo.

 

Co nám rodiče říkají nejčastěji, když jezdí s dalšími rodinami na kole a mají porovnání lehkých kol a těch ostatních? Že jejich děti nemají problém vyšlápnout kopec a ujedou delší trasu. Váha kola je rozhodně tolik nelimituje a tak si při plánování výletů můžete dovolit více a děti neděsí, že je před nimi menší kopec.

 

Co zmiňují rodiče hodně často - že to i jim ulehčuje život. Dítě se totiž o kolo, díky tomu, že je lehké, stará samo -  vytáhne si kolo z kočárkárny či garáže samo, zvládne ho vyvézt i přes pár schodů, bez problémů si ho vede na přechodu, do kopce apod. Druhý rodič se tak bez problémů může starat o sebe a o mladšího sourozence (který je třeba i v kočárku) a nemusí tahat dalších 10 kg v ruce.
Stejně tak, pokud kolo nakládáte často do auta nebo ho přiděláváte na střechu auta, tak je to dost rozdíl, jestli taháte v ruce jen 8 kg nebo 12 kg (např. v případě dětského kola 20")



Lehká dětská kola mají svojí hodnotu, rozhodně to je investice, která se vyplatí a která se neztrácí. Bez problémů kolo prodáte za polovinu a více kupní ceny, na bazarech je stále velmi málo nabídek. Kola se dědí mezi sourozenci a po kamarádech a jen málo se jich zatím dostane na bazarový prodej. A i za pár let, až jich bude mezi lidmi více, kolo určitě pořád prodáte za polovinu ceny. Pokud se o kolo přiměřeně staráte, tak má maximálně poškrábaný rám či ošoupané gumové gripy (když je kolo po více dětech). Škrábance jízdě nevadí a gripy se dají bez problémů vyměnit.

Nevýhody lehkých dětských kol:

Počáteční vstupní investice je pro většinu rodin přece jenom vyšší. 
To je asi největší nevýhoda. Rodiče to často řeší tak, že se na první dětské kolo skládají i prarodiče a pod.
Na druhou stranu je to většinou investice pro více dětí v rodině a v konečném důsledku, když pak kolo po jeho vícenásobném využití (navíc v záruce 2 roky) prodáte, tak vaše reálná cena kola bude nakonec max. polovina vstupní hodnoty a méně (tj. např. u Woom nebo Kubikes cca 4500 Kč a méně, což je cena běžného ocelového těžkého kola s mnohem méně kvalitnějšími komponenty).
A pokud na to finance nemáte, tak nezoufejte, vaše děti nemusí mít dražší dětská lehká kola (Woom, Kubikes, Bungi Bungi, Rascal). V našem obchodě budou podobná lehká kola za nižší cenu (Beany Zero) nebo najdete jen o málo těžší kola za nižší cenu (Author Record, Amulet). Z naší osobní zkušenosti 500 až 900 g navíc není pro dítě žádný zásadní rozdíl a výhody viz výše vám kola rozhodně stále přinášejí.

drzak na kola a odrazedlaLehká dražší kola se mohou snáze stát objektem zlodějů, je to větší lákadlo. Není to kolo na položení jen tak v kočárkárně, kde se pohybují lidé z celého paneláku. Je potřeba ho minimálně k něčemu zamknout a i na hřišti apod. je potřeba si dávat více pozor a nenechávat ho ležet bez dozoru.
Zároveň díky tomu, že jsou kola lehká, není problém je mít zaparkovaná např. v předsíni, kam si ho dítě samo dopraví, nebo ho můžete pověsit na háky na stěnu v předsíni, garáži apod, se sundaváním nemá problém ani maminka, která se o kola pro menší děti často stará.

Když tedy výhody a nevýhody lehkých dětských kol shrnu - pořízením lehkého dětského kola uděláte radost dítěti i sobě. Děti se během chvíle naučí jezdit, jízda je bude bavit i do budoucna, nebudou se na kole trápit, zvládnou i delší výlety. Navíc se o kolo budou umět postarat sami, což ulehčí život i rodičům. I když na začátku musíte mít příslušný obnos peněz, lehké dětské kolo je dobrá investice, která se nejen finančně vrátí a navíc v dnešní době je již velký bazarový výběr lehkých kol.

 

Eva Šenkyříková, Poctivá dětská cyklistika

eshop Neobyčejně.cz